fbpx

Lessebo firar 300 år av pappersproduktion

 
Kunskapen om pappersproduktion är djupt rotat i Lessebo. Bruket startade 1658, då genom att förädla järnmalm. År 1719, för 300 år sedan, fick Lessebo bruk privilegium att producera papper från kommerskollegiet. Detta 300-års jubileum är därför en tid att uppmärksamma pappersbrukets inflytande på orten Lessebo, samt samhället i stort.

KOMMANDE EVENEMANG           HISTORIA 

Kommande evenemang

300års jubileet av erhållandet av privilegium för tillverkandet av papper från Kommerskollegiet kommer att belysas i en rad olika aktiviteter under 2019. Historier om pappersarbetarna kommer att berättas och hantverket i pappersproduktionen kommer att visas upp.

27/2 - Klicka här för att läsa mer

Lessebo Paper AB och Lessebo kommun bjuder in alla intresserade av att veta mer, och som vill vara med och bidra till 300års jubileet, till informationsmöte den 27 februari. Samling sker vid brukskontoret på Storgatan 79 i Lessebo, senast klockan 18. Vi bjuder på kaffe och kaka.

24/4 - Lessebo Vårdagar

Lessebo vårdagar sker den 26-27 april. Fredagen är det fokus på handel med öppet i butikerna. Lördagen 27/4 är det familjedag i parken Intaget i Lessebo med olika aktiviteter.

31/8 - Öppet hus

Lessebo Paper öppnar sina portar för allmänheten 11-15 och bjuder på guidade turer runt dagens produktion av högkvalitativt finpapper. Entré vid portvakten. Notera att produktionen av papper är i gång under öppet hus, detta kan stundtals innebära hög ljudvolym, vistelse i varma miljöer samt gång i smala trappor. En åldersgräns på 12 år i målsmans ansvar tillämpas.

I Intaget hålls Science Gym, invigs av Carolina Klüft, mer info om Science Gym finns på kommunens hemsida. Lessebo GoIF grillar i Lessebo Hembygdspark.

Stenmagasinet  Lessebo Hembygdsmuseum hålls öppet under dagen med ett stort antal utställningar om historian kring Lessebo pappersbruk.

 

26/9 - Kungaparet besöker Lessebo

Lessebo pappersbruk firar 300års jubileum av tillståndet att tillverka papper, ett firande som H.M. Konung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia kommer att medverka i.

 300-årsfirandet av pappersproduktionen i Lessebo fortsätter under september månad. Kungaparet besöker Lessebo den 26 september och på förmiddagen vid klockan 10.00 medverkar de i en ceremoni med firande. Allmänhet och media bjuds in till ceremonin som hålls i parken vid herrgården intill pappersbruket. Kom i god tid, uppmanas det från arrangörshåll.

 

Samla in minnen!

Under våren 2019 kommer vi samla in minnen, foton och berättelser som har med pappersproduktionen i Lessebo att göra. Har du själv upplevt något? Har du en historia som vandrat med familjen genom generationer? Har du ett foto eller dokument som du vill dela med dig av?

Tanken är att sammanställa alla bilder och historier för att anordna en utställning av ett urval av det material som kommer in för att belysa betydelsen av pappersproduktionen i Lessebo. Hör av dig med ditt material, om du lämnar något som till du vill ha tillbaka, vänligen säg till så ordnar vi detta.

Märk ditt meddelande med ”300 år” och skicka med e-post till foto@lessebo.se eller via vanlig post till Lessebo kommun, Storgatan 78, 365 31 Lessebo

Insamlingen av material pågår under mars-juli.

Historia

1658

Erik Knutsson köpte mark mellan sjöarna Läen och Öjen för anläggning av ett järnbruk. Denna placering var idealisk då det finns en naturlig höjdskillnad mellan Läen och Öjen med ett konstant vattenflöde mellan dessa sjöar.

1662

Produktionen på Lessebo järnbruk startade. Bönderna hämtade sjömalm från sjöarna runt Lessebo, på vintern sågades det upp hål i Läens is för att skrapa upp malm från sjöbottnen, på sommaren togs malm upp från flottar på sjöarna. Tillverkningen nyttjade trä från de kringliggande skogarna som användes för att smälta järnmalmen medan vattenkraft användes för att driva hammaren i smedjan.

Lessebo järnbruks stångjärnsstämpel.

1693

På begäran från den nyanlagda marinbasen i Karlskrona startade Lessebo bruk att tillverka handgjort papper. Det första pappret som tillverkades var avsett för karduser.

Pappersproduktion i handpappersbruket år 1934, en process som såg i princip likadan ut 1693.

1719

Lessebo bruk mottog privilegium för att tillverka papper från Kammarkollegiet i Stockholm.

1802

År 1802 köptes Lessebo järn- och pappersbruk av läkaren och sedermera bergsrådet Johan Lorents Aschan. Under dessa år utvecklades järn- och pappersbruket till ett kraftfullt industriföretag. Aschan införde fri sjukvård och åldringsvård för alla anställda och fri skola för deras barn.
Under åren 1806-1807 flyttades flera av smedernas bostadshus från sina spridda lägen till en nyanlagd gata, Smedgatan, här började orten Lessebo att växa fram.

1833

Lessebos första pappersmaskin köptes och direktimporterades från England.

Lessebo järn-och pappersbruk, cirka 1840.

1874

Lessebo järn-och pappersbruk investerade i konstruktionen av järnvägen vilket möjliggjorde att Lessebo fick en tågstation. Tidigare hade frakten skötts via hamnen i Djurhult till hamnen vid Danskaremåla. Järnvägsbolagets byggnader kom att uppföras på brukets mark.

1881

Lessebo bruk stängde sitt järnbruk och all fokus riktades åt tillverkningen av papper.

1902

Beslut togs för att bygga ett integrerat massabruk, något som togs i bruk ett par år senare.

2005

Pappersbruket i Lessebo mottog sitt första certifikat från Forest Stewardship Council ®. FSC är en internationell, oberoende organisation som uppmuntrar till miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.

2007

Lessebo pappersbruk investerar i två nya arkmaskiner, en optimerad för A4 och A3 format, och en arkmaskin för större folio format. En emballeringsmaskin för att emballera mindre papperspaket och en pallpack även köptes. Investeringen innebar även byggnation av en ny lagerlokal.

2013

Lessebo pappersbruk blev ett privatägt aktiebolag och döptes till Lessebo Paper AB.

2019

Lessebo Paper firar 300år från att ha mottagit privilegium från kommerskollegiet att tillverka papper.

[printfriendly]